Array

5 invenţii prin care Nikola Tesla ar fi vrut să schimbe lumea, insa erau prea avansate pentru epoca sa

- Advertisement -

Societatea modernă îi datorează multe lui Nikola Tesla, om de ştiinţă de origine sârbo-americană. De-a lungul vieţii, el a patentat aproximativ 300 de invenţii, iar multe dintre acestea sunt folosite şi astăzi. Nu toate proiectele lui Tesla au fost unele de succes, însă au fost, cu siguranţă, unele dintre cele mai interesante.

1. Filmările în transmisie live

Într-un alt interviu, Tesla a vorbit despre dispozitive ale viitorului care le-ar permite oamenilor să vadă, în timp real, evenimente care se petrec la distanţă. ”Am putea să vedem ceremonia de învestire a unui preşedinte, un joc de baseball, un cutremur sau o luptă de parcă am fi prezenţi în locul respectiv”, spunea Tesla, iar transmisiile video live de astăzi confirmă că proiectele întrevăzute de Tesla nu au fost neintemeiate.

- Advertisement -

„Vom putea urmări inaugurarea unui președinte, un meci de baseball din Liga Mondială, distrugerile cauzate de un cutremur, sau o bătălie ca și cum am fi prezenți acolo.”

2. Contactul cu extratereștrii?

În 1899, în timpul petrecut în Colorado, Tesla a captat, cu ajutorul instrumentelor sale, mai multe semnale radio despre care a crezut că sunt de origine extraterestră. Comunitatea ştiinţifică nu a crezut, la acea dată, teoria lui Tesla, dar mai târziu s-a sugerat că a fost vorba de unde radio cosmice, un fenomen care nu era cunoscut la acea vreme.

„Eram, desigur, familiarizat cu astfel de deranjamente electrice cum sunt cele produse de soare, de aurora boreală și de curenții pământului și eram sigur că aceste variații nu se datorau acestor cauze”, a scris Tesla în Collier’s Weekly în 1901.

- Advertisement -

3. Celularele

In 1901, Tesla i-a propus lui J.P. Morgan să creeze un sistem care să permită transmiterea de mesaje instant între comunicatori, prin intermediul unor dispozitive care să încapă într-un buzunar, adică telefoanele mobile de astăzi. Tesla credea că Morgan putea face bani fabricând aceste dispozitive care puteau fi folosite de oricine, și puteau repera mesajele vocale sau muzica făcută în locuri aflate la depărtare.

4. Maşina de citit gânduri

Tesla plănuia, se pare, să inventeze o maşină de citit şi chiar de “fotografiat” gândurile. “În 1893, în timp ce făceam o serie de investigaţii, am început să fiu convins că o imagine anume, formată în gând, produce o imagine corespondentă pe retină, care poate fi citită de aparatul potrivit”, declara el, în septembrie 1933.

Desigur, planul său nu a devenit realitate, dar ideea continuă să provoace oamenii de ştiinţă.

„Mă aștept să reușesc să fotografiez gândurile. În 1893, în timp ce mă ocupam cu unele investigații, am devenit convins de faptul că o imagine clară formată în gând trebuie, printr-o acțiune de reflex, să producă o imagine corespondentă pe retină, care ar putea fi citită cu un aparat corespunzător…”

- Advertisement -

5. Electricitatea wirelessElectricitate fără fir

Poate una dintre cele mai mari ambiţii ale lui Tesla a fost să transmită energie electrică, fără fir, pe distanţe lungi. El a reuşit chiar să demonstreze că este posibil să aprinzi o lampă fără fir, printr-o metodă aparte, a cuplajului inductiv, dar nu a reuşit să construiască un sistem de acest tip.

Cu toate acestea, în prezent, cercetătorii au rafinat mai multe tehnici care ar aduce visul lui Tesla mai aproape de realitate – de exemplu, prin intermediul unor încărcătoare fără fir care să alimenteze aparatura digitală.