Array

23 de lucruri ciudate si mai putin cunoscute despre Regina Elisabeta a II-a

- Advertisement -

Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul cu cea mai lungă domnie din istorie, devansând-o pe străbunica sa Regina Victoria. Domnia sa de peste 66 de ani a făcut-o una dintre cele mai recunoscute fețe de pe planeta noastră. Cu toate acestea, Elisabeta al II-a nu prea vorbește despre ea și niciodată nu oferă interviuri presei.

Mulți oameni o cunosc pentru mimica ei severă, impasivă și o colecția imensă de pălării.
Iată alte câteva fapte interesante despre regină, pe care probabil că nu le știați.

  1. Nu a mers niciodată la școală

Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că nu este educată. Elisabeta, care în copilărie purta porecla “Lilibet”, a primit educație la domiciliu, ca și sora ei mai mică Prințesa Margaret.

- Advertisement -

2. Ea și sora ei au trecut o dată incognito pe străzile Londrei

Elisabeta și Margaret au primit permisiunea părinților de a se alătura celebrării în masă a sfârșitului celui de-al doilea război mondial pe 8 mai 1945.

Regina își aminteștede această seară ca cea mai memorabilă dată din viața ei. “Îmi amintesc rândurile de străini ținându-se de mâini, absorbiți de fericire și ușurare, mergând de-a lungul Whitehall”, a povestit regina.

3. Tiara ei s-a desprins chiar în ziua nunții

Bijutierul curții a fost chemat imediat să fixeze tiara cu diamante. Din fericire, situația a fost corectată până la începutul ceremoniei.

- Advertisement -

4. Regina se află în relații de rudenie cu soțul ei

După cum s-a dovedit, Elisabeta și soțul ei Philip sunt veri de gradul patru. Elisabeta este rudă cu regina Victoria pe linia tatălui său, iar Philip pe linia mamei.

Philip s-a născut în familiile regale din Grecia și Danemarca, dar a renunțat la titlurile sale atunci când s-a căsătorit cu Elisabeta.

Cei doi sunt împreună de 69 de ani.

5. Regina își sărbătorește ziua de naștere de două ori pe an

Actuala zi de naștere a reginei este 21 aprilie, dar această zi nu este sărbătorită oficial în țară până pe 11 iunie.

Monarhii, a căror zi de naștere se încadrează în lunile reci, numesc, de obicei, o zi de naștere adițională, când vremea este mai potrivită pentru paradă. Elisabeta își sărbătorește ziua de naștere în fiecare iunie.

- Advertisement -

6. A domnit atât de mult că 4 din 5 locuitori din Marea Britanie nu erau încă născuți când ea a urcat pe tron

Mulți britanici nu au cunoscut niciodată un alt monarh, decât Elisabeta, iar 81% dintre locuitorii Marii Britanii nu s-au născut când Elisabeta a urcat pe tron.

Ea a devenit regină imediat după ce tatăl ei a murit în 1952. Acum, la vârsta de 92 de ani, ea este cel mai longeviv monarh.

7. Are peste 30 de câini Corgi

Tatăl Elisabetei a cumpărat primul Corgi al familiei regale în 1933 la cea de-a 18-a aniversare a reginei. Elisabetei i-a fost dăruit propriul ei Corgi pe nume Susan, iar majoritatea celorlalți câini au devenit descendenții ei.

Regina a creat și o nouă rasă de câini, cunoscută sub numele de dorgi – o încrucișare între Corgi și Teckel.

8. Regina deţine toate lebedele și delfinii din apele regatului

Încă de la începutul secolului al XII-lea, monarhia britanică și-a revendicat drepturile pentru toate lebedele mute din țară. Anterior, aceste păsări au fost considerate o delicatesă. În prezent, regina nu le consumă pentru mâncare, dar în mod oficial le deține.

În fiecare an, se efectuează un recensământ de mai multe zile, în timpul căruia toate lebedele sunt înregistrate și verificată starea lor.

În plus, regina pretinde la dreptul de proprietate asupra tuturor “peștilor regali”, incluzând sturionii, delfinii, balenele și cobai din apele Marii Britanii.

9. A efectuat cel puțin 260 de călătorii oficiale în străinătate

Acum, regina face mai puține călătorii internaționale, dar nu a renunțat definitiv la ele. Doar în 2015, ea a avut 341 de evenimente oficiale, mai multe decât Prințul William, prințul Harry și Kate Middleton împreună.

10 . Este bogată, dar nu așa cum pare

Regina primește o parte din banii contribuabililor, dar mai mult din proprietatea privată a bunurilor imobile. Averea ei personală este estimată la 340 milioane de lire sterline.

Deși poate părea o sumă mare, în ultimii doi ani, regina nu a intrat nici măcar în lista celor mai bogați 300 de oameni din Marea Britanie.

11. Nu trebuie să plătească impozite, dar le plătește

Monarhii nu sunt obligați să plătească impozite pe venit sau impozite pe câștigurile de capital, însă Elisabeta le plătește în mod voluntar din 1993.

12. A trimis un mesaj pe lună

Înainte de a aterizarea pe Lună a lui Apollo-11 în 1969, zeci de lideri mondiali au fost invitați să scrie “mesaje de bunăvoință”, care au fost transferate pe un mic disc de siliciu. Acest disc se află și în prezent pe suprafața lunii.

“În numele poporului britanic, trimit omagiu abilităților și curajului care au adus omul pe Lună. Fie ca această încercare să sporească cunoașterea și bunăstarea omenirii”, a scris regina în mesajul ei.

13. A fost reprezentată în peste 100 de emisiuni televizate și filme

14. Potrivit informațiilor, în fiecare zi înainte de culcare, regina bea un pahar de șampanie

Poate că acesta este secretul longevității sale.

15. Folosește aceeași ojă din 1989

Coaforul reginei i-a scris o scrisoare lui Essie Weingarten – fondatoarea companiei Essie, cerând o sticluță de ojă de nuanță clasică. Favorita reginei a de venit oja de nuanță roz pal.

Maiestatea sa a refuzat să poarteorice altă culoare.

16. Regina nu are pașaport sau permis de conducere

Atât pașaportul, cât și permisul de conducere au fost eliberate pe numele reginei, dar nu are nevoie de ele. În plus, Majestatea sa se simte destul de confortabil la volan.

Se știe că, fiind în armată, regina a condus un camion.

17. Își folosește poșeta pentru a trimite semnale secrete personalului ei

Se știe că Regina își folosește poșeta pentru a părăsi în liniște un eveniment plictisitor sau incomod.

Dacă își pune geanta pe masă, asistenții ei știu că vrea să plece în cinci minute. Dacă geanta estepusă pe podea, este un semnal că vrea să oprească conversația.

18. Regina poate imita sunetul de aterizare a Concord

Aparent, regina are un mare simț al umorului și un mare dar de imitație.

19. Odată a făcut glume pe seama unor turiști care nu au recunoscut-o

În ciuda faptului că Regina pare destul de severă în fotografii, îi place să facă glume. Un membru al gărzii de corp a reginei și-a amintit un caz în care un grup de turiști nu au recunoscut regina, care purta o batistă la acel moment.

Ei au întrebat-o dacă aceasta cunoaște regina, iar regina a răspuns: “Nu” și, arătând către ofițerul de poliție, a spus: “Dar el știe”.

MANCHESTER – OCTOBER 15: Queen Elizabeth II takes a tea break with hospital staff during her visit to Manchester Royal Infirmary on October 15, 1999. (Photo by Anwar Hussein/Getty Images)

20. Nu utilizează numele de familie

Titlul oficial al reginei este “Elisabeta al II-a, prin harul lui Dumnezeu al Regatului Unit și al Irlandei de Nord și al celorlalte regate și teritorii ale sale, regina, comandantul Commonwealth-ului, apărătoarea credinței”. Numele de familie nu este necesar.

Restul familiei regale poate alege dintr-o listă de nume acceptabile.

21. Are un poet care este plătit cu alcool

Elisabeta a numit-o în această funcție pe poetesa scoțiană Carol Ann Duffy în 2009. Aceasta a fost prima femeie care a primit această onoare în 350 de ani.

Laureatul poet este plătit în mod tradițional cu un salariu anual de 5.750 de lire sterline și un întreg butoi de sherry.

22. Nu poate fi trasă la răspundere penală sau obligată să depună mărturii în instanță

Cu toate acestea, Elisabeta nu abuzează de puterea sa. Pe site-ul familiei regale se menționează:

“În ciuda faptului că procedurile civile și penale nu pot fi intentate împotriva domnitorului, regina urmărește cu atenție ca toate acțiunile sale în calitatea sa personală să fie îndeplinite în strictă conformitate cu legea”.

23. În fiecare an, regina publică o listă cu darurile primite

În fiecare an, familia regală prezintă un raport detaliat care descrie toate darurile pe care le-a primit regina de la liderii publici și de nivel mondial în ultimele 12 luni.

Printre cadourile neobișnuite se pot menționa: un suport de argint pentru note, o pungă de sare, un tort de sticlă și o pereche de cerbi.

Membrii familiei regale au voie să-și poarte și să-și folosească darurile, dar acestea nu le aparțin personal. Ele fac parte din Colecția Regală.