Array

15 Lucruri de zi cu zi care au fost proiectate pentru scopuri absolut diferite

- Advertisement -

Suntem obișnuiți să ne gândim că totul are scopul. Cu toate acestea, multe elemente pe care le folosim în fiecare zi au fost folosite o dată destul de diferit. Dis ne pare greu sa credm o  multime din lucrurile pe care noi astazi le folosim intr-un anumit fel cu ceva timp in urma cand au fost proiectate aveau cu totul alta utilizare. In acest articol am ales 15 obiecte care la inceput erau folosit cu totul si cu totul pentru alt scop. Nu stim de cate dintre aceste obiecte stiti ca au avut al rol la inceput, insa este extrem de interesant sa vedem pentru ce au fost acestea concepute si cum s-a ajuns sa fie utilizate astazi pentru alte scopuri.

Coca Cola

Farmacistul John Pemberton, veteran al războiului civil american, a făcut o combinație de nuci și frunze de coca . El le-a recomandat soldaților care luau morfină pentru răni pentru a le trata sistemul nervos. Mai târziu, a făcut o afacere cu o băutură răcoritoare, dar și-a vândut toate acțiunile. Noii proprietari au început să producă Coca-Cola cu frunze de coca curățate de cocaină.

Rochie neagra

- Advertisement -

Până în anii 1920, hainele negre erau în mod normal purtate ca un simbol al doliu . Apoi, în 1926, Coco Chanel a cusut rochia sa neagră , numită „Ford’s Chanel”, de Vogue , în memoria iubitei sale. La început, a fost remarcat de divele din filme, iar apoi rochia a devenit populară la nivel mondial.

Karaoke

Daisuke Inoue , muzician rock japonez,nu a putut să ajungă la un concert, așa că le-a dat colegilor o înregistrare pe bandă cu rolul său. Apoi, în 1971, el a inventat o mașină care a redat muzică fără voce.

Play-Doh

Această substanță a fost inițial utilizată pentru a curăța tapetul în casele echipate cu șemineuri care au acumulat funingine. Odată cu apariția de tapeturi de vinil, ușor de curățat cu un burete, curățitorul și-a pierdut scopul principal. Apoi, o rudă a inventatorului său, un profesor de grădiniță, ia dat copiilor această substanță asemănătoare cu chiturile pentru a se juca cu … și au fost bucuroși! Ulterior, detergentul a fost îndepărtat din substanță, înlocuit cu un colorant, iar lucrul a primit numele modern: Play-Doh.

Banda de alergare

- Advertisement -

Prototipul unei benzile de alergare moderne a fost creat de Sir William Cubitt în 1818 pentru a face ceva cu prizonieri inactivi, folosind puterea lor musculara pentru a moara cereale. Prizonierii se țineau într-o balustradă orizontală și mergeau pe un fel de scară nesfârșită.

Note post-it

Dr. Spencer Silver era în curs de inventare a unui adeziv de durată, dar adezivul rezultat nu era suficient de puternic și obiectele se desfacu cu ușurință. Apoi, colegul său, Arthur Fry, a propus folosirea acestui adeziv pentru a-și ancora marcajele în cartea sa de idei. În curând, în magazine au apărut hârtii lipicioase pentru note și sunt încă folosite în întreaga lume.

Tocuri

În Egiptul Antic, tocile înalte erau un semn al statutului de înalți oficiali care purtau încălțăminte cu toc înalt la ritualuri religioase. Au fost purtate atât bărbații, cât și femeile . Astfel de pantofi au fost de asemenea favorizați de măcelari pentru a evita mersul în sânge, în timp ce ecvestrii persani au folosit tocurile înalte pentru a se menține în timpul loviturilor lor. În Europa medievală, călcâiele înalte erau un privilegiu al aristocrației, devenind mai populare mai târziu. În cele din urmă, în secolul al XX-lea, au fost inventate celebrii pantofi cu  tocu pentru femei.

Folie cu bule

Faimoasa folie cu bule a fost inventată de inginerii Alfred Fielding și Marc Chavannes în 1957. A fost inițial să devină un tapet de plastic tridimensional , dar ideea nu a funcționat destul. Totuși, inventatorii au remarcat că materialul ar putea fi utilizat pentru ambalare, iar curând brevetul a devenit indispensabil în diferite domenii.

perna de dormit

- Advertisement -

În Mesopotamia, pernele erau un atribut al oamenilor bogați, în timp ce tetierele grele erau folosite pentru a ține bug-uri și insecte din părul și fața oamenilor. În China antică se credea că pernele moi erau inutile, în timp ce tetierele din bambus, jad, porțelan, lemn sau bronz au dat putere și protecție de la demoni.

Vaselină

La mijlocul secolului al XIX-lea, lucrătorii din câmpul petrolier au luptat în mod constant cu substanța cerată acumulată în pompele pentru platformele de petrol. Chimistul britanic Robert Chesebrough, totuși, a văzut o oportunitate: a luat o parte din acest „jeleu de petrol”, a făcut unele cercetări și a constatat că de fapt are proprietăți utile. Ca urmare, intervalul de utilizare a acestuia în acei ani de început a devenit foarte larg – de la vindecarea rănilor la curățarea covoarelor.

Slinky

Slinky nu era de fapt o jucărie pentru copii inițial. Richard T. James, un inginer naval, lucra la un moment dat pe un mijloc de suspendare a instrumentelor sensibile de la bord și a aruncat accidental un izvor de tensiune care se rostogolea vesel. Atunci sa născut ideea unei jucării pentru copii și, în curând, Slinky a apărut în vitrine. Compania James Spring & Wire a vândut peste 300 de milioane de jucării.

Pliculete de ceai

În 1904, Thomas Sullivan, un importator de ceai și cafea din New York, a decis să vândă ceai cu mai mult stil prin turnarea sa în saci de mătase . Clienții săi au găsit noutatea atrăgătoare, dar dintr-un alt motiv: sa dovedit a fi mai convenabil să beți ceaiul chiar în pungile poroase. Ca rezultat, vânzările au crescut foarte repede, iar ideea a devenit populară la nivel mondial.

Listerine

Joseph Lawrence a inventat acest antiseptic în 1879 pentru curățarea instrumentelor chirurgicale . A fost numit chiar și după chirurgul Dr. Joseph Lister. Cu toate acestea, oamenii și-au văzut potențialul și au început să-l folosească pretutindeni: tratând rănile, stomatologia, maturizarea și ciupercile, și chiar și ca un deodorant. A devenit populară în anii ’20 când a apărut prima reclamă pentru Listerine.

Puteți chiar să-l utilizați ca antiseptic. De exemplu, după bărbierit.

Viagra

 

Pfizer a fost în curs de dezvoltare a uni tratament de tulburare cardiacă , dar studiile clinice au arătat noile medicamente a fost destul de inutile în această privință. Cu toate acestea, a fost observat un efect secundar neobișnuit: substanța a afectat puternic fluxul sanguin în regiunea pelviană. Astfel sa născut faimosul afrodisiac.

Cuptor cu microunde

 

Puțini oameni știu că cuptorul cu microunde, așa cum il știm, nu a fost inventat cu intenție. Un angajat al Raytheon, inginerul Percy Spencer, testa echipamentele radar și a observat că microundele de la un radar activ au topit ciocolata din buzunar. Percy a văzut o oportunitate în acest lucru și a pus niște porumb pe magnetron – și a început să arda imediat. Aceasta a fost descoperirea secolului!