Array

10 lucruri uimitoare despre analfabeți . Nu te-ai fi gandit la asta!

- Advertisement -

Analfabetismul reprezintă situația aceluia sau a acelora care nu știu să scrie și să citească. În 2008 UNESCO arăta că, numărul de analfabeți din lume, a scăzut de la 871 milioane în perioada 1985-1994 la 774 milioane pentru perioada 2000-2006 (astfel că aproximativ o cincime din populația adultă a lumii nu știe să scrie și să citească).

Câți analfabeți crezi că sunt pe planetă? Dar în România? Analfabetismul are o amploare uriașă. Aproape 10% populația Globului nu ar putea să citească această propoziție nici dacă ar înțelege limba română.

Analfabetismul nu este uniform la nivel mondial așa că 75% din cele 774 de milioane de adulți analfabeți în întreaga lume trăiesc în doar 15 țări, cum ar fi Bangladesh, Brazilia, China, India sau Nigeria. 64% dintre adulți, care nu pot citi și scrie erau femei în perioada 2000-2006.

Iată câteva statistici referitoare analfabetism și impactul său uimitor

- Advertisement -

1. Alfabetizarea, ca parte a unei educații de bază, este unul dintre drepturile tale ca om.

2. Analfabetismul ne costă foarte mult. Analfabetismul costă economia globală cam o mie de miliarde de dolari pe an. Nicio țară de pe planetă nu a reușit să susțină o creștere economică constantă fără să aibă o rată de peste 40% de alfabetizare a adulților.

3. În România există aproximativ 245.000 de analfabeți, iar țara noastră este pe locul 1 în Europa în ceea ce privește amploarea anafabetismului funcțional (42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional).

- Advertisement -

Ce înseamnă analfabet funcţional? O persoană care nu poate înţelege, nu poate exprima, nu poate explica ceea ce citește, nu poate face mai mult decât operaţii matematice elementare.

4. 40.000 de copii români cu vârste între 6 şi 15 ani nu au fost la școală niciodată. În același timp, 41% dintre elevii români au acasă mai puţin de zece cărţi.

5. Există o mare corelație între analfabetism și infracțiuni – 70% dintre deținuți nu pot citi peste nivelul clasei a patra, iar 85% dintre delincvenții juvenili sunt analfabeți funcționali (nu înțeleg ceea ce citesc).

Suntem în secolul XXI, iar analfabetismul este o problemă majoră

6. Două treimi dintre analfabeții lumii – aproximativ 496 de milioane de oameni – sunt femei. Alfabetizarea le ajută pe femei personal, politic și economic și între patru și șase ani de educație pentru femei pot duce la o descreștere cu 20% a numărului de decese ale copiilor la naștere.

- Advertisement -

7. Este rentabil să ajutăm femeile să învețe. Reducerea discrepanței dintre numărul femeilor șomere și numărul bărbaților șomeri ar duce la creșterea produsului intern brut cu până la 1.2% într-un singur an.

8. Alfabetizarea le ajută pe fete să nu se căsătorească prea devreme. Studiile arată că dacă fiecare fată din Africa subsahariană și din sud-vestul Asiei ar termina școala generală, numărul fetelor căsătorite până la 15 ani ar scădea cu peste 60%.

9. Aproximativ 123 de milioane de oameni din populația de analfabeți ai lumii sunt tineri.

10. Facem progrese, însă progresele încetinesc. Din 1990, analfabetismul global a scăzut cu 12%. Din 2000, cu numai 1%.