Array

10 fapte despre Pământ despre care nu știam (atenție: nu ratați anul 2034)

- Advertisement -

De-a lungul istoriei, omenirea nu a putut să învețe totul despre planeta noastră. Dar faptele pe care le învățăm sunt atât de uimitoare încât ne motivează să continuăm studiul lumii în care trăim. Știți viteza primăverii? Și care este starea stratului de ozon? 

Ei bine toate aceste lucruri ne influenteaza viata si modul in care traim. Este important sa stim cat mai multe lucruri despre planeta noastra pentru a o putea pastra sanatoasa cat mai mult timp. Noi am adunat  câteva fapte uimitoare despre planeta noastră, pe care probabil că nu le cunoașteți. Priviti cat de multe lucruri nu stim depsre planeta pe care traim.

Gaura de ozon devine mai mică

Studiile au arătat că în 2015, comparativ cu anul 2000, gaura de ozon din Antarctica sa diminuat cu 4 milioane de km2 și continuă să crească. Protocolul de la Montreal, un tratat internațional care a eliminat producția multor compuși umani responsabili de distrugerea stratului de ozon stratosferic, este în general considerat cel mai important și mai reușit acord internațional de mediu. Oamenii de știință au pretins că stratul de ozon a fost restaurat înainte, dar acum au dovada .

- Advertisement -

-129 ° F este cea mai scăzută temperatură observată pe Pământ.

-129 ° F este cea mai scăzută temperatură observată pe Pământ.

-129 ° F este cea mai mică temperatură care a fost înregistrată vreodată pe Pământ. A fost o zi de vară rece pe 23 iulie 1983 la stația Vostok din Antarctica.

Primavara calatoreste la aproximativ 2 mph

Primavara calatoreste la aproximativ 2 mph. Oamenii de stiinta au gasit aceasta prin urmarirea vitezei de inflorire a diferitelor plante din diferite teritorii.

Tian Shan este singurul loc în munți unde tensiunea arterială nu va crește

- Advertisement -

Creșterea tensiunii arteriale este un fenomen obișnuit atunci când oamenii urcă in munți. Dar există un loc pe Pământ unde acest lucru nu se întâmplă și este  Tian Shan  – un paradis pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată. Localnicii au tensiune arterială mult mai scăzută decât cei care trăiesc în platouri.

Pământul de pe insula Kimolos este format din săpun lichid

Kimolos , insula grecească din Marea Egee, este de numai 20,6 km și are o caracteristică foarte interesantă. Când plouă, insula este acoperită cu spumă de săpun. Lucrul este că solul din Kimolos constă din lut de săpun – săpun natural pe care localnicii îl folosesc ca săpun regulat

Tectonica plăcii salvează Pământul de supraîncălzire.

Pamantul este singura planeta cunoscuta cu tectonica placilor . 7 plăci gigant (continente) se mișcă în diferite direcții, la aproximativ 3,9 în an. Datorită sistemului tectonic , există o circulație de carbon care împiedică supraîncălzirea planetei. Carbonul este una dintre cele mai importante componente care fac posibilă viața pe Pământ

 Râul Amazon are un geaman in subteran.

Hamza este un râu neoficial, care curge paralel cu râul Amazon, la aproximativ 13.000 de metri subteran. Este de 3700 de mile lungime și 248 mile lățime. Hamza curge la o viteză foarte mică, la doar câteva picioare pe an, care este mai lent decât ghețarii. Hamza se golește în Oceanul Atlantic, adânc sub suprafață.

Supercontinentul Pangea se întoarce

- Advertisement -

Acum aproximativ 300 de milioane de ani, aproape întregul continet  al Pământului era un Pangea supercontinent unic . În perioada jurasică, Pangea s-a împărțit pe 2 continente și fiecare dintre ele sa împărți ulterior. Gondwana (care este acum Africa, America de Sud, Antarctica, India și Australia) a fost prima dată despărțită de Laurasia (Eurasia și America de Nord). Apoi, acum 150 de milioane de ani, Gondwana s-a despărțit. India s-a desprins de la Antarctica, iar Africa și America de Sud au crescut, potrivit unui articol din Jurnalul de Cercetări Geofizice (1970). În urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani, America de Nord sa desprins din Eurasia. Potrivit oamenilor de  știință , în 250 de milioane de ani, continentele se vor uni într-un nou supercontinent – Noul Pangea.

Antarctica a pierdut 3 trilioane de tone de gheață în 25 de ani.

Studii recente au arătat că Antarctica a pierdut 3 trilioane de tone de gheață în 25 de ani. Numai în 2017, icebergul Larsen S a rupt din Antarctica. Acesta cântărește mai mult de 1 trilion de tone și este jumătate din mărimea Jamaicei.

O nouă umbra care acoperă Pământul poate fi văzută din nou în 2034.

Himawari 8, un satelit meteorologic japonez , a fotografiat un fenomen unic în 2016: la început, era pe timp de zi pe planetă, iar apoi, întreaga planetă era acoperită de o umbra uriașă.  Data viitoare când puteți vedea acest fenomen neobișnuit este în primăvara anului 2034.

Bonus: lumea fără apă

 

Designerul grafic Joel Krebs ne arată o lume transformată de secetă cu imaginile sale fotografiate ale unor locații celebre din întreaga lume.