Array

10 boli care te îngrașă

- Advertisement -

De multe ori, acumularea grăsimii în exces nu e un indice că ai dat prea des iama în frigider, ci poate fi și un semnal de alarmă că suferi de o boală. Sunt afecțiuni care includ printre efectele secundare și îngrășarea!

Orice ai face, oricâte diete ai ține și indiferent dacă îți petreci mai mult timp la sală decât acasă, efectul va fi același: vei multiplica numărul de kilograme văzând cu ochii!

Nu credem că mai e necesar să îți amintim că, dacă ai impresia că te îngrași, deși mănânci sănătos și echilibrat și nu ai schimbat nimic în dieta ta, este imperios necesar să consulți un doctor!

Ținând cont de aceste lucruri, descoperă în galerie care sunt bolile care te determină să te îngrași! Tratează-le cu toată seriozitatea din lume!

- Advertisement -

Hipotiroidism

Ne-am obișnuit să dăm vina pe tiroidă și pe hormoni pentru orice problemă care ne macină, iar medicii sunt de părere că avem dreptate. Hipotiroidismul, afecțiunea care indică faptul că tiroida ta nu mai produce în mod suficient hormoni care să regleze metabolismul, va conduce, printre altele, și la îngrășare.

Problema e că printre simptomele hipotiroidismului se numără oboseala și acumularea de kilograme, așa că e absolut necesar să mergi la medic, care îți va testa nivelul de hormoni pentru a se asigura că ești cu adevărat suferindă de hipotiroidism.

Sindromul ovarelor polichistice

Tot un dezechilibru de natură hormonală, ca și hipotiroidismul, sindromul ovarelor polichistice produce modificări ale ciclului menstrual, o concentrație mai mare de testosteron în corp și chisturi ovariene.

Printre semnalele prevestitoare ale acestei boli se numără și creșterea subită și aparent lipsită de motiv a numărului de kilograme; așa că, dacă constați și tu că te îngrași și nu mai ai nicio șansă să consulți cu succes calendarul menstrual, este posibil să suferi de Sindromul ovarelor polichistice.

- Advertisement -

Boala de reflux gastroesofagian

Această afecțiune digestivă cronică are loc atunci când mușchiul dintre stomac și esofag se relaxează, ceea ce cauzează golirea conținutul de mâncare din stomac înapoi în esofag.

Deși una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni actuale nu produce în mod direct îngrășarea, ea este periculoasă fiindcă îi provoacă pe bolnavi să mănânce mai mult, ca să tempereze aciditatea stomacală și senzația de arsură. Ceea ce duce, deși indirect, la acumularea de kilograme.

Sindromul colonului iritabil

Iată o altă boală care a luat naștere din monştrii prezentului, sedentarismul și alimentația dezordonată. De această dată, afecțiunea nu cauzează neapărat dureri, ci mai degrabă disconfort abdominal, însoțit de senzația de balonare și de constipație/diaree.

Sindromul colonului iritabil te îngrașă din cauza faptului că, în zilele în care te simți mai bine, tinzi să sărbătorești mâncând ca să compensezi îngrozitoarele momente când nimic nu îți priește. E mai mult un efect psihologic, dar va conduce, la mulți dintre bolnavi, la acumularea kilogramelor în exces.

Diabet gestațional (de sarcină)

Cu siguranță ești familiară cu diabetul de tip 1 sau 2, dar multe dintre noi vom ridica sprâncenele întrebător la auzul acestei boli care provoacă îngrășare în exces. Cu toate că diabetul gestațional dispare în majoritatea cazurilor după naștere, el poate provoca acul cântarului să indice valori terifiante.

- Advertisement -

Produs din cauza faptului că o serie de hormoni din placentă împiedică insulina să acționeze așa cum trebuie, diabetul de sarcină prezintă drept simptome urinarea frecventă și foamea sau setea excesive.

Se dezvoltă în general începând cu luna a cincea sau a șasea de sarcină așa că, dacă intuiești că suferi de el, consultă cât mai repede un doctor.

Prolactinomul

Prolactinomul este o tumoare care se dezvoltă la nivelul glandei pituitare: știm că sună înspăimântător, dar nu e de natură canceroasă, și cea mai mare parte dintre ele sunt vindecate prin administrarea de medicație, deși există și forme care necesită intervenția chirurgicală.

Caracterizat prin producția excesivă a prolactinei, un hormon care poate declanșa și creșterea în greutate, prolactinomul se numără la rândul său printre bolile care te îngrașă.

Depresia

O altă boală a prezentului, depresia a început să depășească teritoriul întunecat al bolilor ignorate și să fie tratată cu mai multă seriozitate. Depresia îți afectează nu doar dispoziția, dar și somnul și alimentația: atunci când ai tendința de a mânca în exces din cauza faptului că ești supărată sau tristă, vei depune kilograme în urma impactului bolii.

Dacă doctorul tău îți recomandă un consult psihologic, urmează-i neapărat sfatul.

Anxietatea

Să nu comiți greșeala de a considera că bolile psihice sunt mai puțin grave decât cele fizice, pentru că te vei înșela amarnic.

Atunci când te tulburi sau îți faci griji excesiv chiar și pentru motive banale (da, și la mailul acela cu un imaginar ton critic de la șef ne referim), nivelul de stres din corp la crește la cote alarmante, iar producția de cortizol va fi accelerată.

De aici rezultă atât perturbarea metabolismului, dar și apariția poftei intense de mâncare. Ambele se vor solda cu nedoritele kilograme în exces.

Menopauza

Suntem cât se poate de conștiente că menopauza nu e o boală, ci o etapă firească din viața noastră, dar corpul reacţionează de multe ori la schimbările ei ca sub impactul unei afecțiuni. Modificările hormonale se numără printre cele mai vehiculate cauze ale îngrășării, iar acestea au loc din plin la menopauză.

Adoptă un stil de viață sănătos, fă sport și vei trece mai ușor peste acești factori.

Sindromul Cushing

Sindromul Cushing se manifestă atunci când corpul tău este expus la cantități uriașe de cortizol, hormonul stresului, ceea ce duce, așa cum te așteptai, la îngrășare.

Însă mai alarmant este faptul că depozitele de grăsime ar trebui să fie una dintre cele mai mici griji ale tale: printre consecințele sindromului se numără și depresia, degradarea mușchilor sau problemele cardiace.

Consultă neapărat un doctor dacă suspectezi că te numeri printre cei afectați.